Telefoon:

Maastricht West: de Blauwe Loper leeragenda

 

In dit overzicht worden de 4 focusplekken en de daarbinnen geprioriteerde leervragen gepresenteerd. Gezamenlijk vormt dit de leeragenda van het RuimteGIDS Blauwe Loper leerproject. De focusplekken en de leervragen zijn opgehaald binnen de leergemeenschap. Hiervoor zijn achtereenvolgens een stakeholderanalyse, kleuren-op-de-kaart activiteit en een buurtwandeling gedaan. De beleidsmakers, professionals, bewoners en onderzoekers in de leergemeenschap hebben bovendien hun voorkeuren in de lange lijst met leervragen aangeven. Eén van die focusplekken, het ‘tracé’ van de Blauwe Loper zelf, is een bijzondere: hij bestaat zowel uit de sport- en spelplekken langs deze route, als de twee ‘poorten van de route’ aan de Hertogsingel en de Javastraat (bij begraafplaats Tongersweg).

 

 • Hoe kun je fysieke faciliteiten (en het wandelen en fietsen daarnaartoe) stimuleren nog zonder dat het heel groots is? Soms kun je geen apparaten of andere fysieke faciliteiten neerzetten. Zijn er eenvoudiger instrumenten om gezond gedrag te stimuleren? Wat zorgt ervoor dat mensen ook daadwerkelijk hun gedrag gaan aanpassen?
 • Als je tijdelijke activiteiten laat organiseren door de MATCH studenten (zoals sport of groentetuintje aan Orchideeënstraat) en het ook door hen laat onderhouden, hoeveel wordt daar dan gebruik van gemaakt, en blijft er dan sprake van voldoende veiligheid en onderhoud betreffende de activiteiten en spelelementen?
 • Naast faciliteiten in de vorm van bijvoorbeeld apparaten, is ook het faciliteren als proces belangrijk: hoe kun je mensen aanzetten tot gezond gedrag. Wat zijn de ervaringen van bewegingswetenschappers wat dat betreft?
 • Hoe wordt de kwaliteit van de buitenruimte bij het ROZ-gebouw ervaren door de buurt?
 • Wat kun je doen met deze bijzondere buitenruimte bij het ROZ-gebouw?
 • Hoe kun je als bewoners samenwerken met de gemeente en een grondeigenaar om plekken te creëren, waar zowel gemeente (participatieve samenleving) als buurtbewoners (ontmoetingsplek, spelplek, sportplek, ontspanningsplek) wat aan hebben?
 • Is bij het ROZ-gebouw ruimte voor meer verwildering; kan dit een natuurspeelplek worden voor kinderen, en hoe houd je dat veilig en beheersbaar?
 • Zorgt een autoluwe zone zoals die van de Blauwe Loper ervoor dat de bewoners er meer gaan wandelen en fietsen, of zitten de wandelaars en fietsers elkaar qua ruimte in de weg (niet wandelvriendelijk door voorbij-snellende fietsers)?
 • Hoe verbind je de buurten in Mariaberg en hoe breng je mensen uit de verschillende buurten met elkaar in contact? Meer specifiek, hoe verbind je Trichterveld met Blauwdorp?
 • Over welke verschillende speeltuinen/parken verspreiden mensen in Trichterveld en de omliggende wijken zich om te spelen en ontmoeten?
 • Is er verschil in deze verspreiding om te spelen en ontmoeten tussen mensen die al langer in deze wijken wonen en mensen die in nieuwe woningen wonen/er pas net wonen?
 • Hoe maak je het buurtpark Blauwdorp aantrekkelijk voor alle leeftijdscategorieën (kinderen, adolescenten, ouderen)?
 • Het zou interessant zijn om  samen met jongeren (tot ongeveer 23 jaar) te onderzoeken welke mogelijkheden/oplossingen er zijn om bewegingsactiviteiten in en rondom het nieuwe park te stimuleren.
 • In hoeverre wordt het park in aanbouw gebruikt als ontmoetingsplek voor en tussen mensen van verschillende buurten, zowel binnen als buiten Mariaberg?

VRAGEN?

Bel ons tijdens kantooruren op:
+31(0)43-3882436
Stel uw vragen buiten kantooruren per e-mail:
info@ruimtegids.eu

PARTNERS

logos juli2021 2

Search