Geprioriteerde leervragen Maastricht West: de Blauwe Loper
Hieronder zijn de leervragen van de leergemeenschap in Maastricht West te vinden die het hoogste uit de prioritering zijn gekomen.
Cluster A: Blauwe Loper als geheel
Hoe zorg je ervoor dat mensen weer trots worden op en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leef- en woonomgeving?
Zorgt een autoluwe zone zoals die van de Blauwe Loper ervoor dat de bewoners er meer gaan wandelen en fietsen, of zitten de wandelaars en fietsers elkaar qua ruimte in de weg (niet wandelvriendelijk door voorbij-snellende fietsers)?
Hoe verbind je de buurten in Mariaberg en hoe breng je mensen uit de verschillende buurten met elkaar in contact? Meer specifiek, hoe verbind je Trichterveld met Blauwdorp?
Hoe kun je zorgen dat er niet alleen geluisterd wordt naar de wensen van de wijkbewoners bij het realiseren van nieuwe bebouwing en publieke plekken, maar dat meer kwetsbare bewoners er ook daadwerkelijk een beetje op vooruit gaan in de nieuwe situatie? (En in ieder geval niet er op achteruit gaan.)
Over welke verschillende speeltuinen/parken verspreiden mensen in Trichterveld en de omliggende wijken zich om te spelen en ontmoeten?
Is er verschil in deze verspreiding om te spelen en ontmoeten tussen mensen die al langer in deze wijken wonen en mensen die in nieuwe woningen wonen/er pas net wonen?
Cluster B: Buurtpark Blauwe Loper
Hoe maak je het buurtpark Blauwdorp aantrekkelijk voor alle leeftijdscategorieën (kinderen, hangjeugd, ouderen)?
Het zou interessant zijn om aan de hand van o.a. een gezondheidsanalyse van jongeren (tot ongeveer 23 jaar), samen met hun te onderzoeken welke mogelijkheden/oplossingen er zijn om bewegingsactiviteiten in en rondom het nieuwe park te stimuleren.
In hoeverre wordt het park in aanbouw gebruikt als ontmoetingsplek voor en tussen mensen van verschillende buurten, zowel binnen als buiten Mariaberg?
Cluster C: Grasveld Orchideeënstraat
Hoe kun je fysieke faciliteiten stimuleren nog zonder dat het heel groots is? Soms kun je geen apparaten of andere fysieke faciliteiten neerzetten. Zijn er eenvoudiger instrumenten om gezond gedrag te stimuleren? Wat zorgt ervoor dat mensen ook daadwerkelijk hun gedrag gaan aanpassen?
Als je tijdelijke activiteiten laat organiseren door de MATCH studenten (zoals sport of groentetuintje aan Orchideeenstraat) en het ook door hen laat onderhouden, hoeveel wordt daar dan gebruik van gemaakt, en blijft er dan sprake van voldoende veiligheid en onderhoud betreffende de activiteiten en spelelementen?
Naast faciliteiten in de vorm van bijvoorbeeld apparaten, is ook het faciliteren als proces belangrijk: hoe kun je mensen aanzetten tot gezond gedrag. Wat zijn de ervaringen van bewegingswetenschappers wat dat betreft?
Cluster D: Buitenterrein ROZ-gebouw
Wat kun je doen met deze bijzondere buitenruimte bij het ROZ-gebouw?
Hoe kun je als bewoners samenwerken met de gemeente en een grondeigenaar om plekken te creëren, waar zowel gemeente (participatieve samenleving) als buurtbewoners (ontmoetingsplek, spelplek, sportplek, ontspanningsplek) wat aan hebben?
Is bij het ROZ-gebouw ruimte voor meer verwildering; kan dit een natuurspeelplek worden voor kinderen, en hoe houd je dat veilig en beheersbaar?
Hoe wordt de kwaliteit van de buitenruimte bij het ROZ-gebouw ervaren door de buurt?
VRAGEN?
Bel ons tijdens kantooruren op: +31(0)43-3882436 Stel uw vragen buiten kantooruren per e-mail: info@ruimtegids.eu